zaterdag 2 februari 2013

De Grote Vrouwelijke Revolutie


(ingezonden brief aan De Volkskrant. En nu hopen dat deze wèl geplaatst wordt...)
(naschrift: en waarom verbaast het mij niet dat de brief niet geplaatst is?)


De Grote Vrouwelijke Revolutie voltrekt zich,  schrijft Rutger Bregman in De Volkskrant van zaterdag 2 februari. Terwijl jongens op scholen en mannen in topfuncties voor problemen zorgen, zijn het de meisjes en vrouwen die steeds succesvoller worden. De moderne samenleving heeft meer aan vrouwelijke kwaliteiten als overleg en communicatie dan aan mannelijk testosteron. Het best nog werkt een gelijke verdeling van mannen en vrouwen. Streven naar een gelijke verdeling is dan ook een goed idee, niet zozeer vanuit gelijkwaardigheid, maar omdat het voor iederéén beter is. Een kwestie van kwaliteit dus. Aldus Bregman.

Alleen vreemd dat we daar in Nederland zo weinig van merken, aan de top èn in het openbare debat. Nog altijd moeten we het doen met een minderheid aan vrouwen in leidinggevende posities, een belachelijk laag percentage aan vrouwelijke hoogleraren, een regering met méér mannelijke dan vrouwelijke ministers en met een mannelijke premier en een mannelijke vice-premier.  

Nog erger zijn de media. In serieuze discussieprogramma’s komen vrouwen nauwelijks aan het woord, daarover is al veel discussie gevoerd – zonder al te veel resultaat. Zodat we avond aan avond moeten kijken naar pratende mannen die er óók hun plasje over willen doen. Het ergst vind ik dat mijn eigen Volkskrant geen haar beter is. Dag in dag uit zie ik vooral mannen die bijdragen aan de opiniepagina’s. Een jonge, mannelijke Sturm-und-Dranger aan de universiteit krijgt zijn stukje wel geplaatst, hoe onzinnig ook. Maar vrouwen? Niet of nauwelijks bij de ingezonden brieven, niet of nauwelijks bij de andere opiniestukken, gelukkig nog wel een paar goede vrouwelijke columnisten.

Maar daar blijft het dan ook bij. Dag na dag, week na week zijn artikelen of brieven van vrouwen veruit in de minderheid. Wordt het niet tijd dat De Volkskrant zich realiseert dat er ook vrouwelijke abonnees zijn? Dat een evenwicht in de berichtgeving èn in het debat, zowel wat toon als onderwerpen betreft, de kwaliteit ten goede komt? Kom Volkskrant, luister eens naar Bregman, zo’n verstandige man…

4 opmerkingen:

  1. Ik heb wel eens, al omdenkend, gedacht dat wat we denken dat een "glazen plafond" is, dat dat eigenlijk een "glazen vloer" is. De top in een organisatie of bedrijf heeft een stilzwijgende code van "wij zijn de elite en wij bepalen dus wie er in dit old boys (het zijn natuulijk ook meestal boys) network doorgelaten wordt. Zoals wij sociologen weten zijn juist deze informele, niet op papier staande regels spijkerharde wetmatigheden die je overal vindt in de maatschappij.
    Je ziet ze wel, door deze glazen vloer, maar ze zijn o zo onbereikbaar.
    Deze glazen vloer werkt dan niet alleen naar vrouwen, die (denk ik) meestal toch iets bescheidener zijn (niet terecht overigens) maar ook naar alle mensen die frisse, nieuwe ideeën graag willen inbrengen.
    Met de geachte aan een glazen vloer krijgen we een ander perspectief op deze ondoordringbaarheid. Bij "plafond" leggen we het probleem neer bij de persoon zelf. Bij "vloer" wordt het duidelijker dat er heel gewoon machtsstructuren zijn. Andere manier van kijken.
    Een gedachte..........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie gedachte bovendien! Ben het ermee eens en deze verandering van perspectief biedt vele aanknopingspunten. Dank je wel!
    En het is sowieso de makke van deze tijd dat mensen hun eigen omstandigheden als falen (bij pech) of als dik verdiend en dus terecht (bij mazzel zien). En dus geen oog hebben voor meer structurele factoren...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://m.parool.nl/article/portal/4/3404648/PvdA-Meer-mannen-voor-de-klas.html

    Wat heb jij hier over te zeggen? ben benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stuitend. Dat het voor kinderen echt niets uitmaakt of er een juf of de meester voor de klas staat, blijkt uit meerdere uitgebreide onderzoeken (zie ook mijn column http://www.socialevraagstukken.nl/site/column/mieke-van-stigt-de-verjuffing-van-het-onderwijs-en-het-jongensprobleem/ ) Het is juist de huidige nadruk op de verschillen tussen jongens en meisjes (terwijl de verschillen tussen jongens en tussen meisjes veel groter zijn!) die zoveel schade aanricht. Plus dat meisjes de boodschap meekrijgen dat een juf minder waard is. Niet goed voor hun toekomstperspectieven en gevoel voor eigenwaarde!! Plus: waar haal je de geschikte mannen vandaan? Of komen er nu ongeschikte mannen voor de klas (want het enige criterium is dus dat ze man zijn...) Neen, neen, driewerf neen. Slechte ontwikkelingen.

    BeantwoordenVerwijderen