vrijdag 15 februari 2013

Het vraagstuk "kip"


Bas Haring houdt zich in de Volkskrant van 15 februari bezig met het vraagstuk “kip”: is het handiger om de hele kip te consumeren of kun je de diverse kippenonderdelen beter optimaal over de wereld verdelen? Volgens hem is de ideale situatie van de vrije markt dat voedingsproducten “optimaal worden geproduceerd en verdeeld over de samenleving wanneer mensen doen wat henzelf goeddunkt en vooral niet bezig zijn met wat optimaal is voor die hele samenleving.”

Maar wat er dan gebeurt valt te lezen in diezelfde Volkskrant, een paar bladzijden daarvóór, bij het “paardengate”: handelaren proberen zo goedkoop mogelijk te leveren, desnoods door paardenvlees van dubieuze herkomst te verkopen als goedkoop rundvlees voor goedkope lasagne. De inkopers zijn op hun beurt maar wat blij met die goedkope levering en de consument wordt onwetend gehouden.

Wordt het niet eens tijd dat mensen zich juist wèl bezig gaan houden met wat optimaal is voor de hele samenleving? En dat Bas Haring vraagtekens gaat zetten bij de aanname dat wanneer individuen doen wat goed is voor henzelf, er vanzelf een samenleving ontstaat die goed is van en voor zichzelf? Want we kunnen dagelijks zien dat daar niets van klopt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten